Ogólnopolska akcja „Żyj smacznie i zdrowo” w naszej szkole
„Dziś dbaj o zdrowie, byś nie musiał o nim marzyć” (Pliniusz Młodszy)
W bieżącym roku szkolnym podjęliśmy decyzję o przystąpieniu do Ogólnopolskiego Programu Edukacyjnego „Żyj smacznie i zdrowo!” organizowanego przez Winiary pod patronatem Ministerstwa Edukacji Narodowej, Ministerstwa Zdrowia, Ośrodka Rozwoju Edukacji, Rzecznika Praw Dziecka, Ministerstwa Sportu i Turystyki. Program został skierowany do klas gimnazjalnych. Wszystkie działania były koordynowane przez panie: Małgorzatę Siroń i Annę Kozak – Okońską.
Rozpoczęliśmy od przeprowadzenia, w ramach zajęć z wychowawcą, lekcji w klasach gimnazjum z wykorzystaniem materiałów przysłanych przez organizatora. Następnie informacje o akcji zostały przekazane rodzicom na zebraniach. Inicjatywa szkoły spotkała się z dużym zainteresowaniem ze strony rodziców i opiekunów, którzy zadeklarowali pomoc finansową i wsparcie w przeprowadzeniu konkretnych działań.
Krok następny to zaplanowanie działań i przydzielenie obowiązków klasom i uczniom. Dokonaliśmy podziału zadań z określeniem terminów realizacji.
Przeprowadziliśmy konkurs wiedzy ph. „Wyścig po zdrowie”, do którego przystąpili chętni uczniowie z klas I–III gimnazjum. Forma pisemna okazała się strzałem w dziesiątkę, gdyż uczniowie mogli swobodnie i bez stresu zmagać się z konkursowymi pytaniami. Kolejnym krokiem było sprawdzenie zadań przez niezależne jury i wyłonienie zwycięzców. Nagrody zostały wręczone podczas podsumowania, na wielkim Święcie Zdrowia – 17 marca 2017 r.
Oto zwycięzcy:
- miejsce – Amelia Mejnarowicz KL. I A
- miejsce – Martyna Jaworska KL. I C
- miejsce – Szymon Cybulski KL. II B
Szkoła została udekorowana plakatami, gazetkami i tablicami informacyjnymi promującymi zdrowie. Na drzwiach do klas pojawiły się ogromne plakaty prezentujące 10 zasad zdrowego stylu życia. Same sale lekcyjne także wyglądały odświętnie. Dodatkowo klasy gimnazjalne przygotowały plakaty konkursowe „Dbam o zdrowie”.
Zwyciężyły klasy:
- miejsce – KL. I C
- miejsce – KL. III B
- miejsce – KL. I A
Zabrano się za organizowanie stolików ze zdrową żywnością. Ozdobiono je obrusami, bukiecikami z wiosennych kwiatów, na każdy dzień inne dekoracje i inne potrawy. Dodatkowo zgłosili się uczniowie, którzy zajęli się częstowaniem, wszystko podzielono na porcje wielkości mini, tak, aby każdy uczeń mógł skosztować, jak smakują przygotowane frykasy. Na uwagę zasługuje fakt, że wszystko wykonali sami uczniowie, zabrali się za przygotowywanie potraw z entuzjazmem i ochotą. Priorytetem uczyniliśmy to, aby wszystko było świeże, zdrowe i ładnie podane.
Uczniowie klasy IA przygotowali ulotki, na których pojawiła się piramida zdrowia ozdobiona rymowankami o zdrowiu, ułożyli je sami uczniowie. Gimnazjaliści chętnie przystąpili do konkursu, najwięcej najlepszych rymowanek zaprezentowała AMELIA MEJNAROWICZ z klasy I A. Ulotki znalazły się na stolikach zdrowia, były dostępne dla wszystkich, którzy zainteresowali się akcją. Stoliki codziennie tętniły życiem, przy każdym można było zasięgnąć rady, otrzymać ulotki i skorzystać z poczęstunku. Chętnych nie brakowało.
Dbaliśmy o to, aby uczniowie gimnazjum otrzymali coś więcej niż tylko wiedzę. Najważniejsze okazało się doświadczenie, że zdrowy posiłek, ruch, wcale nie musi kojarzyć się z trudem, wyrzeczeniami, z czymś niesmacznym czy nieprzyjemnym. Udało nam się zwalczyć niektóre stereotypy.
TYDZIEŃ ZDROWEGO ODŻYWIANIA rozpoczął się w poniedziałek 13 marca 2017 r. i trwał do piątku 17 marca 2017 r. Każdy dzień to inny kolor, więc inne surówki, owoce, warzywa i przekąski. Inna dekoracja stolików i inne stroje uczniów.
Poniedziałek – pomarańczowy - serwowano surówkę z marchewki, mango, grejpfruty, pomarańcze, mandarynki, marchewkę, paprykę pomarańczową, sok z pomarańczy, szaszłyki owocowo – warzywne;
Wtorek – zielony - na półmiski trafiły ogórki kiszone, groszek zielony, gruszki, jabłka, surówka z sałat, kiwi, zielona papryka;
Środa – żółty – częstowaliśmy sałatką wielowarzywną i surówką z selerem, bananami, wodą z cytryną i limonką, kukurydzą, kanapkami, które nazwaliśmy „samo zdrowie”,
Czwartek – czerwony- smakowaliśmy paprykę, jabłka, surówki, pomidory, rzodkiewkę;
Piątek – różnokolorowy - na stolikach królowały: roladki warzywne, sałatka z tuńczykiem, szaszłyki owocowe i warzywne, sałatka grecka, kanapki „samo zdrowie”, koktajl z pietruszki z cytryną i listkami mięty.
To był również dzień podsumowania akcji propagującej zdrowy styl życia zgodnie z wytycznymi programu „Żyj smacznie i zdrowo”. Młodzież gimnazjum samodzielnie wykonała transparenty, dekoracje, poczęstunek, kolorowe i pięknie podane surówki, sałatki, koktajle.
To było przedsięwzięcie ogromne, wymagające nakładu pracy, pomysłowości i zaangażowania. Cele i zadania wszechstronne, począwszy od uświadomienia sobie i innym wagi zdrowego stylu życia, poprzez propagowanie zdobytej wiedzy w zespole klasowym, w domu, na terenie szkoły, angażowanie się i współpraca w grupie, integracja ze społecznością szkolną aż po doświadczenie sukcesu. Wprowadzanie dobrych praktyk związanych ze zdrowym odżywianiem przyniosło również przekonanie, że robimy coś dla siebie, czego efektem w przyszłości będzie: zdrowy wygląd, młodość, atrakcyjność, a nade wszystko zdrowie fizyczne. Nad przedsięwzięciem czuwały klasy I A i I D wraz z wychowawczyniami.
Wsparcie uzyskaliśmy przede wszystkim od Dyrekcji Szkoły, w imieniu całej naszej gromady dziękujemy za umożliwienie nam przeprowadzenia akcji i zakupienia nagród.
W akcję zaangażowały się także Panie z biblioteki szkolnej, które ułatwiły wykonanie ulotek, służyły radą i pomocą. Pan Paweł Enskajt fotografował nasze działania, nieoceniona jest także pomoc Rodziców oraz pań z obsługi, które nie szczędząc wysiłku, okazały pomoc i wsparcie. Wszystkim razem i każdemu z osobna składamy ogromne podziękowania.
Działania związane ze ŚWIĘTEM ZDROWIA- pokazały, że nasza młodzież chętnie podejmuje wyzwania i świetnie się z nich wywiązuje. Teraz czekamy na zakończenie akcji i rozstrzygnięcie konkursu.